Micutii rasnoveni se intrec in incondeierea oualor

  • Micutii rasnoveni se intrec in incondeierea oualor

Micutii rasnoveni se intrec in incondeierea oualor

Elevii din Rasnov au luat parte, pentru al optulea an la rand, la concursul de incodeiat oua din Joia Mare

Joia Mare este cunoscuta mai ales, in cultura populara actuala, ca ziua in care se inrosesc ouale, pentru ca se spune ca ouale inrosite sau impistrite in aceasta zi nu se strica tot anul. Mai demult, ouale se vopseau cu coji de ceapa, cu sunatoare cu coaja de crin rosu sau cu flori de tei; luciul li se dadea stergandu-le, dupa ce s-au fiert, cu slanina sau cu untura. De asemenea, oamenii cred ca aceste oua sfintite si ingropate la mosie o feresc de piatra.

Pe langa oua rosii, romanii contemporani mai vopsesc ouale si in galben, verde, albastru. O atentie deosebita primeste acest obicei in orasul Rasnov, mai ales prin prisma concursului care are loc, de cativa ani, la care participa elevi de la toate scolile din oras.

Dupa ce ani de zile s-a desfasurat la Şcoala Gimnaziala „Peter Thal”, organizatorii au decis ca in cadrul acestei editii micutii sa-si demonstreze talentul la Restaurantul Promenada. Copiii, incepatori sau deja experimentati in arta incondeiatului, au oferit ieri, chiar in Joia Mare, o adevarata demonstratie de indemanare in aceasta arta.

Timp de mai multe saptamani ei s-au pregatit in ateliere dedicate, la scoala, si au fost apoi selectionati de catre profesori, 20 dintre ei participand la mult asteptatul concurs. Întrecerea s-a nascut in urma cu mai bine de un deceniu, la initiativa lui Lucian Cazacu, HR Manager la Dexion Storage Solutions si fost profesor de religie. Acesta a inceput sa organizeze ateliere de incondeiat oua in toate scolile din oras si sa initieze astfel copiii in aceasta arta populara.

Cu timpul si cu ajutorul autoritatilor locale, totul s-a transformat in evenimentul care astazi are o amploare destul de mare si care a devenit deja o traditie pentru Orasul Trandafirilor. Manifestarea a ajuns deja la cea de-a opta editie si a fost organizata de catre Primaria Rasnov, Asociatia Rosenau - Turism si Dexion Storage Solutions.

Cele mai frumoase oua incondeiate vor fi premiate in mod special, cu ajutorul companiei Dexion dar toti copiii prezenti se vor bucura de premii.

Alte articole:

Angajatii Dexion ajuta la curatarea frumusetilor Rasnovului